TBMM Başkanı Kurtulmuş, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Pamukkale Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreninde yaptığı konuşmada, insanlığın en zor, en karanlık ve en zorlu süreçlerden geçtiğini söyledi. son zamanlarda en büyük “türbülansların” yaşandığını ve bunu yalnızca İsrail ve Filistin’in yaşadığını söyledi. Dünyanın gözü önünde dünyaya karşı soykırıma varan katliamlar ve yaşanan büyük insanlık trajedisi nedeniyle sesini çıkarmadığını belirtti.
Kurtulmuş, farklı alanlardaki hemen hemen tüm sorunların arkasında, son iki yüzyıldır tüm kurumları, kuralları, fikirleri ve değerleriyle dünyayı yöneten küresel sistemin çöküşünün yattığını söyledi.
Kurtulmuş, şu anda dünyada en çok konuşulan konulardan birinin açlık ve kıtlık sorunu olduğuna dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Bir asır önce Afrika’da açlıktan söz edilmezken, bugün Afrika kıtasının, Asya’nın ve Latin Amerika’nın pek çok yerinde açlık ve kıtlığın ortaya çıkması tesadüf olmadığı gibi, yanlış politikaların da sonucu değildir. bir zihniyetin bilinçli olarak dünyaya getirdiği sonuçtur.”“dedi.
Bugün Pamukkale Üniversitesi’nde okuyan Ruandalı bir öğrenciyle sohbet ettiğini belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:
“Ruanda, Afrika’nın en güzel yerlerinden biri. Dünyanın en zengin topraklarına sahip, Orta Afrika ile Güney Afrika arasında bir plato ve geçiş noktası olan bir yer. Ona sordum, Tutsi’ydi. Bölüştüler. Ruanda halkı ikiye ayrıldı: Hutular ve Tutsiler. Onlara silah verdiler, suyu, ekmeği, evi olmayan insanları birbirleriyle kavga ettirdiler. Maalesef orada bir katliam yaşandı. Bu katliamın arkasında kim var? Avrupalı mı? uygar olduğunu sandığımız bir ülke. Bugün Birleşmiş Milletler’de ne oluyorsa dün de aynısı oldu. 800 bin insan öldürüldü, Fransa’nın dönemin Cumhurbaşkanı Birleşmiş Milletler’de yaptığı konuşmada, ‘Afrika için bu tür şeyler normal’ dedi. .’ “Filistin’de çocuklar ve bebekler ölüyor. Dün gece hepimiz rahat yataklarımızda yatarken, modern vampirler Şifa Hastanesi’nin oksijen odasını bombalayarak 40 bebeğin kuvözde ölmesine neden oldu. Bütün dünya sessiz ve izliyor. Aynen öyle.” mantık… Çünkü dünyada bazıları birinci sınıf insan, bazıları insan bile değil. Adam bu kadar söylemiyor mu? ‘Biz insan bile olmayan hayvanlarla savaşıyoruz’ diyor. Hitler de onlar için aynı şeyi söylemişti: Çağdaş Batı medeniyeti olarak tasavvur ettiğimiz ama uzun süre tüm değerleri, kurum ve kuruluşlarıyla dünyaya hükmeden bu zihniyet, artık “İflas etmiştir, çökmüştür ama çöküşüyle insanlığı büyük bir çöküşün içine sürüklüyor.”
‘Çöken insanlığın vicdanıdır’
İnsanlığın Gazze’de yaşananları bir savaş oyunu izler gibi izlediğini belirten Kurtulmuş, ” 12 bine yakın insanın göz önünde katledildiği bir vahşeti tüm insanlık yaşıyor ve şimdi bile Srebrenica katliamında olduğu gibi bombalamadan kaçan sivilleri keskin nişancılarla en üst düzeyde katletiyor. Saraybosna. Çökmekte olan insanlığın vicdanıdır. Çökmekte olan insanlığın onuru ama onu bu noktaya getiren şey, o değer yargıları üzerine kurulmuş bir dünya sistemi olan Batı medeniyetinin değersizliğidir. Siyasi sistem çöktür” diye değerlendirdi.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda insani ateşkes ile ilgili taslak bir kararda 120 ülkenin İsrail’e karşı karar verdiğini ve 13 ülkenin İsrail lehine karar verdiğini hatırlattı. “Şimdiye kadar İsrail’e karşı 100’ün üzerinde Birleşmiş Milletler kararı var ama bunları uygulayamıyorsunuz. Çünkü adaların arkasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde bir amcaları var. Veto etse bile tek başına yeterlidir. Ukrayna-Rusya savaşına geri dönün, Ukrayna-Rusya savaşını bitiremezsiniz. Çünkü orada bir karar versen bile birileri o kararları iptal ediyor, veto ediyor. Dolayısıyla bu sistem çalışmıyor.”dedi.
‘Yeni bir sistemin kurulması için çaba göstereceğiz’
Uluslararası sistemin bu şekilde işlemesinin mümkün olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, şöyle konuştu:
“Umarız önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin öncülüğünde yeni bir dünya sisteminin, hakkaniyete, adalete, vicdana, insanlığa ve merhamete dayalı yeni bir sistemin kurulması için hep birlikte çaba göstereceğiz. ‘Dünya bizden büyüktür’ dediğimde Beş’ diyerek sadece bir slogan söylemiyorum. “Artık tüm dünyanın gözü önünde olan bu gerçek çerçevesinde yeni bir dünya kurulması için çaba gösterilmesi gerektiğini tüm dünyaya haykırıyoruz. Üniversitelerimizin ortak çalışmasıyla, gençlerimizin birlikte çalışmasıyla yeni bir dünyanın kurulmasının mümkün olacağını ümit ediyorum.”
‘BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yalnızca rapor yayınlamakla meşgul’
TBMM Başkanı Kurtulmuş konuşmasında, dünyada yoksulluk, kıtlık, açlık, küresel göç hareketliliği, yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve ırkçılık gibi pek çok sorunun zihniyetten kaynaklandığının herkes tarafından görülmesi gerektiğini ifade etti. iki yüzyıldır dünyaya hükmeden o.
Kurtulmuş, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin sadece bir ofis olduğunu ve sadece rapor yayınlamakla meşgul olduğunu kaydetti. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde bu mazlumların acılarını hafifletecek bir fırsat, onlara destek olacak kaynak yok. Çünkü göç meselesi sadece Batı değerlerinin bir sonucudur.”dedi.
“Artık önümüze yeni hedefler koymamız gerekiyor”
” Türkiye olarak, kapılarına girdiğimiz ikinci yüzyılımızın, özellikle Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılını andığımız 29 Ekim’de, çok daha güçlü olması için var gücümüzle mücadele edeceğiz.”Kurtulmuş, Türk milletinin Anadolu topraklarına geldiği günden bu yana daima yeni hedeflerin belirlendiğini söyledi.
Kurtulmuş şunları söyledi:
“Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında çok zorluklar yaşadık, çok güzel günlerimiz oldu, çok zor günlerimiz oldu. Yıkımını Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra yaşadık. İkinci Dünya Savaşı’na girmesek de, çok yaşadık. İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği gerginlikleri ve yıkımları… Her birinizin babaları “Atalarımız o günlerin yoksulluğunu, yoksunluğunu hatırlıyor. Ama şükürler olsun ki, birinci asrımızda şanla, erdemle, özgürlükle, demokrasiyle, bağımsızlıkla bu noktaya geldik. Artık önümüze yeni hedefler koymamız gerekiyor.”
Kurtulmuş, ülkenin gençlerine her zaman yeni hedefler koyarak ilerlemesi gerektiğini, bundan sonraki dönemin çok daha güçlü olması için Türkiye’nin tüm kurum ve kuruluşlarının ellerindeki fırsatları en iyi şekilde kullanması gerektiğini ifade etti.
“İç ve dış vesayet odakları büyük ölçüde azaldı”
Türkiye’de son dönemde “vesayet”in geride kaldığını belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:
“Vesayet deyince sadece askeri darbe sırasında sokağa dökülen tankları, tüfekleri hatırlamıyoruz. Vesayet deyince Batı zihniyetine inanan ve bizim “Biz” diye düşünen bazı çevrelerin bu durumu dün gibi anımsıyoruz. Onların emrinde olmalı, Türkiye’yi bloke etmiş, Türkiye’nin sivil ve askeri bürokrasideki ilerleyişini engellemişti. Öğrencilerimize mühendislik öğrettik.” Fakültede mühendislik bilgilerini öğreteceğimiz gibi, Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında teknolojik başarıyı yakaladığımız zorlukları da öğretmemiz gerekiyor. Bu nedenle şunu söylemek isterim. Kendimize olan güvenimiz çok güçlü ve artık Allah’a şükür vesayet merkezlerinin Türkiye’de hiçbir işi kalmadı. İç ve dış vesayet merkezleri Allah’ın izniyle geçtiğimiz dönemde büyük ölçüde geriledi. Türkiye’nin iç vesayet merkezlerinin tamamen tarihin çöplüğüne atıldığını açıkça söyleyebiliriz. Cumhuriyetimizin başlangıcından bugüne kadar önümüze gelen tam bağımsız, manda karşıtı Türkiye hedefine karşı mücadele etme, engelleme fırsatımız var. Artık dış vesayet odaklarına karşı mücadele etme zamanıdır. Bunun için çaba göstereceğiz. Sözlerle, sözlerle çaba elde edilemez. Gayret, çok çalışarak ve çabalayarak elde edilir. Çaba göstereceğiz. “Üniversitelerimizin her birini kendi alanında rekabet edebilecek fakülteleriyle dünyanın önde gelen kurumları haline getireceğiz.”
‘İnsanlar ‘Yeter artık, insanlıktan kurtulun, adalet istiyoruz’ diyerek sokaklara çıkıyor
Sadece bölgedeki gelişmelerin değil, dünyadaki gelişmelerin de Türkiye’nin güçlü olmasını gerektirdiğini belirten Kurtulmuş, şöyle konuştu:
“Şunu söylememiz gerekiyor ki, insanlık yeni bir dönemin başındadır. Büyük zorluklar, büyük çatışmalar, büyük gerilimler yaşıyoruz. Dünyanın her yerinde, ülkeler arasında ve kozmik olarak büyük zorluklarla karşı karşıyayız. Yolumuza devam ediyoruz. Adalete, hakkaniyete, vicdana dair sözler söyleyerek ve bu konuda yeryüzünde öncü olarak.” Devam edeceğiz. İnsanlık, ‘Yeter artık, yeter’, ‘İllallah’ dediğini bu son olaylarda (İsrail-Filistin çatışması) bir kez daha göstermiştir. ‘İllallah’ dediği Filistin’de zulmeden sadece Netanyahu ve çetesi değil. Geçtiğimiz hafta Londra’da Cumartesi günü 300 bin kişi yürüdü, bu Cumartesi ise 1 milyondan fazla insan, Londra’da bu yürüyüşe ve yürüyüşte Filistin bayraklarının taşınmasına karşı gelen yoğun baskıya rağmen yürüdü. Benzer şekilde Almanya, Fransa ve Güney Kore’de de. Japonya ve Amerika’da insanlar ‘yeter artık, insanlıktan kurtulun, adalet istiyoruz’ diyerek sokaklara çıkıyor. Hatta futbol maçlarında ellerinde Filistin bayraklarıyla sahaya çıkan gençleri o stadyumlarda onbinlerce kişi alkışlıyor ve tebrik ediyor. Yeni bir dönemin, bir uyanış çağı olarak ortaya çıkacağını umuyoruz. Çünkü dünyanın hem insan kaynaklı felaketleri hem de bu felaketlerin nasıl çözülebileceğini konuştuğu bu dönemde yeni bir söze, yeni bir bakış açısına ihtiyaç var.”
Akademik yıl açılış törenine öğrenci ve akademisyenlerin yanı sıra Vali Ömer Faruk Coşkun, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, İl Jandarma Komutanı Albay Hıdır Ayçiçek ve İl Emniyet Müdürü Yavuz Sağdıç katıldı.